Blogikirjoituksia
Paljon hyvää plugareissakin
Heinäkuu 2016.
Vaikka olen kirjoittanut aiemmin, miten masterointi on aivan erilainen kun käyttää laadukkaita ulkoisia laitteita, niin toisaalta plugareillakin on ehdottomasti oma paikkansa masteroinissa ja miksaamisessa.
Oma masterointiketju alkaa digitaalisesta ympäristöstä, eli teen aluksi plugareilla korjauksia ja pyrin tuomaan leveyttä sekä syvyyttä miksaukseen. Tämän jälkeen menen ulos analogiseen maailmaan, jossa prosessoin ääntä eteenpäin. Hyvillä putki- ja muilla analogisilla laitteilla saadaan lämpöä ja ulottuvuutta soundiin sekä sellaisita ominaisuutta mitä plugarit eivät pysty antamaan.
Tämän jälkeen menen takaisin digitaaliseen ympäristöön missä käytän vielä muutamaa plugaria ja limitteriä.
Kaiken tämän jälkeen kappale ajetaan vielä laadukkaan konvertterin läpi, parhaan ja puhtaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.
Joten kyseessä on hybridijärjestelmä, mutta ilman analogiketjua lopputulos olisi aivan erikuuloinen. In the box masterointi (eli pelkillä plugareilla digitaalisesti tehty) on luonnollisesti myös mahdollista, mutta anaogiympäristö tuo ääneen sellaista rikkautta ja ulottuvuutta mihin mallintavat plugarit eivät pysty.
Tosin, on tärkeää myös käyttää hyviä analogilaitteita, koska halpistuotteet huonoilla muuntimilla todennäköisesti vain tuhoaisivat koko äänimaailman. Jos käytetään putkilaitteita, on erittäin tärkeää että laitteissa on erittäin hyvät putket. Niiden löytäminen, kokeileminen ja testaaminen onkin ihan oma juttunsa, mutta sekin on tehtävä jos oikeasti hakee parasta mahdollista soundia.
Mutta takaisin plugareihin; Plugareita kaupataan tehokkaasti nykypäivänä ja on helppo uskoa johonkin hyvin tehtyyn mainokseen, joka lupaa että tämä uusi plugari tuo miksaukseen maagisen soundin.
Plugari on helppo ostaa ja asentaa.
Ihan eri juttu on ostaa monen tuhannen euron analogilaite. Silloin on syytä käyttää tarkkaa harkintaa ja tietää mitä on tekemässä.
Koska itsekin teen miksausta, päätin vähän aikaa sitten ostaa erään plugarin jonka kerrottiin tuovan laulua paremmin esiin miksauksessa. No, eihän siihen hommaan oikeasti mitään tiettyä plugaria tarvita, mutta mainos oli hyvin tehty ja hintakin tarjoushinta... ostin siis tämän plugarin. Sitten kokeilin sitä yhteen miksaukseen ja se todellakin nosti laulun hienosti esiin! Mutta sitten kun kuuntelin miksausta myöhemmin uudestaan, huomasin että laulu oli liian terävä ja kirkas... Otin plugarin pois, miksasin laulun vanhalla toimivalla yhdistelmällä ja miksaus kuulosti paljon paremmalta. En tiedä löytääkö tuo plugari käyttöä omassa studiossani enää koskaan!
Kokeilin vähän aikaa sitten miksata laulua käyttämällä eri valmistajien plugari EQ:ta. Minulla on Cubase, joten käytin sen omaa ekvalisaattoria, sitten kokeilin UAD:n API EQ mallinnusta, Wavesin EQ:ta, Fab Filterin EQ:ta ja paria muuta näiden lisäksi. Käytin samaa volumetasoa ja samoja säätöjä, eli koitin saada soundillisesti samankuuloisen lopputuloksen. Tarkoitus oli kuunnella, onko näissä plugarimallinnuksissa oikeasti erilainen ominaissoundi ja sellainen ero kun valmistajat vättävät. No ei ollut! Sävyero oli tuskin havaittava. Kyse on enemmänkin siitä mihin plugari EQ:ta tottuu ja osaa käyttää.
Mutta kaiut ovatkin sitten eri juttu. Minulla on räkissä Bricasti, jota käytän usein, eikä siitä ole tehtykään plugarimallinnusta, mutta usein tarvitaan enemmän kuin yksi kaiku. UAD:n EMT 140 ja 250 ovat kummatkin hyviä. Wavesilla on muutaman hyvä kaiku niin kuin myös Sonnoxilla. Näitä tulee käytettyä miksauksissa ja ne toimivat hienosti. Sitten on kaikenlaisia eri plugareita äänen muokkaamiseen ja löytyy paljon hyviä ja toimivia mallinnuksia. Plugarit epäilemättä helpottavat elämää paljon. Jos miksaus pitäisi tehdä pelkästään analogisesti, se vaatisi hurjan määrän laitteita. Mutta masterointi on eri asia, kun siinä työskennellään vain yhden raidan/biisin kanssa kerralla. Silloin analogiketju on enemmänkin kuin paikallaan.
Vähän aikaa sitte tutustuin ihan uuteen ranskalaiseen plugarivalmistajaan nimeltään Flux. Heillä on oikeasti loistavia plugareita, joiden kehitystyöhön on paneuduttu uskomattoman analyyttisesti ja tarkasti. Heidän MS prosessointi, joka muuten löytyy jokaisesta heidän plugarista, on myös toteutettu todella monipuolisesti ja hyvällä laadulla.
Joten plugareissa on ehdottomasti paljon hyvää, mutta paljon on itse tehtävä testejä ja kokeiltava silläkin osa-alueella, jotta löytää toimavat ratkaisut. Plugarit tuovat isoa apua miksaamiseen mutta niillä on paikkansa myös masteroinnissa. Varovainen pitää olla mainosten suhteen. Usein joku tunnettu miksaaja kehuu uutta plugaria ja näyttää miten hän käyttää sitä miksauksessa. Olen usein itsekin tällaisen perusteella ostanut plugareita, vain huomatakseni että minulla olikin jo olemassa ennestään parempi ratkaisu samaan prosessointiin.
Takaisin KW-Masterointi blogi sivulle
- Tai hyppää alla olevista linkeistä suoraan haluamaasi artikkeliin
- - Digitaalisen äänen dynamiikka
- - Ihmisen kuulo ja samplerate
- - Automaattiset masterointipalvelut
- - True Peak - mistä on kysymys?
- - Ditheroinnin ymmärtäminen
- - LUFS standardi ja Bob Katz K-systeemi
- - Miten radio prosessoi musiikkia
- - Studion kuuntelu ja monitorointi
- - Bittiresoluutio ja Ditherointi
- - LUFS, RMS – syvempi katsaus
- - Sidechain ja Linear Phase tekniikka
- - Dynaaminen alue ja sen manipulointi
- - Hyvän tonaalisen balanssin hakeminen
- - Referenssien käyttäminen masteroidessa
- - Miten miksata masterointia varten
- - Kotona masterointi vai masteroitistudion käyttäminen?
- - Lyhyt oppimäärä masteroinnin historiaa
- - Limitterin käyttö ja masterointiketju
- - Loudness War
- - Asiaa kaapeleista
- - Hyvän masteointi ekvalisaattorin etsintä
- - Analogisen ja digitaalisen ero