Blogikirjoituksia
Automaattiset masterointipalvelut
Tammikuu 2019
Totean heti alkuun, että olen tietenkin jäävi kirjoittamaan arvioita automaattisista masterointipalveluista, koska omistan masterointistudion, mutta aion silti olla niin puolueeton ja rehellinen kuin vain pystyn, näitä palveluja arvioidessani.
Nettiin on ilmestynyt viime aikoina muutama sivusto, jotka tarjoavat automaattista masterointipalvelua. Idea toimii periaatteella, että miksattu kappale ladataan sivuston linkistä palveluun ja uunista tulee ulos parin minuutin sisällä valmiiksi masteroitu kappale. Korvausta vastaan luonnollisesti. Palveluista voi maksaa heti yhden biisin masteroinnin, mutta voi myös tehdä kuukausi tai vuositilauksen, jolloin mastereista tulee halvempia.
iZotope toteutti tämän idean jo vähän yli vuosi sitten Ozone 8 versiossaan (kuva alempana). Siinä on mahdollista myös antaa automaattisen algoritmin lukea kappale ja tehdä valmis masterointi. iZotope on kehittänyt myös miksaukseen sopivan saman tyylisen automaattisen apurin, jonka nimi on Neutron. Siitä on jo saatavilla paranneltu Neutron 2 versio.
Idea noissa iZotopen tuotteissa on se, että softa ”lukee” valitun musiikkitiedoston ja tekee siitä sitten miksaus tai masterointiehdotuksen. Ennen kuin softan antaa tehdä taikojaan, voi päättää haluaako lopputuloksen olevan mieto, normaali vai aggressiivinen.
Kun Neutron 2017 puolivälissä tuli markkinoille, konsepti vaikutti kiinnostavalta ja hankin sen itsekin. Huomasin kuitenkin pian, että jos miksasin vaikka rumpuja, niin Neutron itse asiassa ehdottaa sen laajasta preset kirjastosta valmiit asetukset, perustuen siihen ladatun raidan tonaaliseen profiiliin. Samalla tavalla melkein kaikissa plugareissakin on presettejä, mitä voi kokeilla ja joko käyttää sellaisenaan, muokata niitä tai hylätä. Neutron vain teki tämän prosessin älykkäämmin, lukemalla lähetettyä tiedostoa ja sitten ehdottamalla asetuksia.
Jos Neutronin kautta näin miksasi helpohkon biisin, mihin kuului esimerkiksi kaksi sähkökitaraa, yksi akustinen kitara, basso, piano sekä laulu, niin kun raidat kokosi yhteen ja sääti tasot kohdalleen, lopputulos oli korkeintaan ok. Neutron ei tietenkään millään osannut ottaa huomioon, miten nämä kaikki elementit soivat yhdessä ja mikä/mitkä ovat tärkeitä elementtejä kappaleessa. Joten oli kyseenalaista miten paljon näistä automaattisesti lukevista plugarista oli hyötyä – vai oliko ehkä jopa enemmän haittaa?
Mutta omasta mielestäni Neutronissa on yksi erittäin hyvä ominaisuus, ja se on päällekkäisten taajuuksien lukija (masking meter). Kaikissa raidoissa missä Neutron on insertiksi laitettu, voi katsoa ja verrata miten raitojen taajuudet menevät päällekkäin ja tehdä EQ säätöjä, jotta ne soivat paremmin eivätkä häiritse toinen toisiaan. Tämä on varsin hyödyllinen toiminto ja sen Neutron tekee hyvin!
Ozone 8 masterointiapurina
Koska omistan myös Ozone 8 kirjaston, kokeilin tietenkin, miten hyvin Ozone 8 tekee masteroinnin. Se tekee sen samaan tapaan, kun Neutron raitakohtaiset miksaukset, eli perustuen ladattuun raitaan, se lataa kirjastostaan presetin, johon kuuluu EQ, dynaaminen EQ, kompressori tai kaksi, transient shaper ja tietenkin limitteri tai maximizer.
Lopputulos on voimakkuudeltaan hyvässä tasossa, mutta muiden elementtien suhteen mennään miten sattuu. Ei se kuitenkin hyödytön ole! Voisin kuvitella, että tästä on varmasti apua kotistudiossa tehdyn demon masteroimiseen ja saattamiseksi kaupalliselle äänenvoimakkuustasolle. Itse olen käyttänyt sitä, kun minulla on miksaus, missä on ideoita mitä haluan asiakkaan kuulevan/hyväksyvän. Tai haluan lähettää asiakkaalle arvioitavaksi räp biitin ideoinnin, ennen hyväksyntää ja lopullista masterointia. Ozonen automatiikan kanssa saa tasot kaupalliselle normille nopeasti.
Mutta ero analogilaitteilla sekä tarkkaan valituilla plugareilla käsin masterointiin verrattuna on iso! Automaattinen algoritmi ei voi millään korvata asiansa osaavan masterointihenkilön osaamista tai kokemusta. Ei se myöskään voi millään saada aikaan syvyyttä ja 3D tuntua, minkä hyvä masterointi kappaleelle antaa.
Mixing in the Box – Mastering in the Box
Netti on pullollaan palveluita, joissa opetetaan miksaamaan ja masteroimaan. Jotkut palvelut ovat maksullisia, mutta YouTuben opetusvideot tietenkin ilmaisia. Usein kuulee miksaajan sanovan, että hän toteuttaa miksauksen pelkästään plugareita käyttämällä. Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin alkaa soimaan, jos videot ovat jonkun plugarivalmistajan tuottamia. Plugarivalmistajat haluavat myydä plugareita. Yksi hyvä markkinointikeino plugarivalmistajille on ottaa yhteistyökumppaniksi tunnettu hyvä miksaaja. Sitten tuotetaan miksausvideo, missä Grammy palkittu miksaaja miksaa biisin käyttämällä valmistajan plugareita. Sitten kun kuulemme lopputuloksen, mikä epäilemättä on erittäin hyvä, vingutamme paljon helpommin Visaa 😊 En sano, etteikö näin voisi olla ja jotkut hyvät kappaleet on miksattu pelkästään plugareilla (in the box). Mutta kun katsomme videota, näemme yleensä studion missä on enemmän tai vähemmän analogilaitteita. Mitäköhän varten nämä laitteet ovat siellä studiossa? Ne ovat siellä siksi, että tiettyjä soundeja ei pysty tekemään plugari mallinnoksilla. Tunnettu miksaaja on hyvin tarkka kättensä jäljestä, joten hän ehkä käytti plugareita suuren firman mainosvideolla, mutta kun hän miksaa työkseen levyä, hän tekee sen analogisen ja digitaalisen yhdistelmällä.
TÄRKEÄ HUOMIO:
Kun kuulee sanottavan, että miksaus oli tehty ainoastaan plugareita käyttämällä, niin unohtuu mainita, että tuotos on myös masteroitu. Melkein jokaisessa asiansa osaavassa masterointistudiossa käytetään analogilaitteita. Eli vaikka miksaus olisikin tehty ”in the box”, masterointi on tehty hybridijärjestelmällä ja siksi lopputulos kuulostaa hyvälle ja analogiselle.
2D – 3D
Olen paljon verrannut digitaalisia plugareita ja samoja aitoja analogilaitteita. Olen tullut tulokseen, että plugareiden soundi on kaksiulotteinen eikä niin musikaalinen (pehmeä, lämmin, kokonainen) kuin vastaavan analogilaitteen. Lisäksi plugareiden soundi on väkisinkin digitaalinen (kova, terävä, mekaaninen), vaikkakin on olemassa paljon hyviä plugareita, joiden tuottamiseen on oikeasti käytetty paljon aikaa ja rahaa ja jotka kuulostavat hyvälle. Analogilaitteiden soundi on 3-D, eli kolmiulotteisempi. Siinä on syvyyttä ja korkeutta sekä pehmeyttä ja lämpöä ihan eri tavalla kuin plugareissa.
Hyviä plugareita
On myös olemassa yllättävän paljon. On olemassa hyviä säröä (distortion) tuottavia plugareita ja paljon hyviä mid-side työskentelyyn sekä stereokuvan levitykseen soveltuvia plugareita. On muutamia hyviä kompressoreita ja ekvalisaattoreita. Myös kaiku- ja delay puolella löytyy erittäin laadukkaita vaihtoehtoja.
Automaattinen masterointi
Niin kuin alussa totesin, nettiin on ilmestynyt viime vuosina masterointipalveluita, joihin voi ladata miksauksensa ja sieltä saa jopa 30 sekunnissa ulos valmiin masterin. Näille palveluille on varmasti käyttöä samalla tavalla kuin iZotopen Ozone 8 automaattiselle masterointialgoritmille. Lisäksi joidenkin kappaleiden kohdalla tämä automaatio saattaa toimia hyvinkin. Jos presetit ja masterointialgoritmit osuvat hyvin kohdalleen palveluun ladatun biisin kanssa, lopputulos voi olla hyväkin! Monien testien jälkeen on todettava, että suurimmassa osassa näistä automaattisista masteroinneista, lopputulos on korkeintaan kohtuullinen ja monissa jopa aivan surkea. Joskus tonaalinen balanssi on pilattu liiallisella yläpään korostuksella ja alamidlessä on tehty liikaa leikkauksia, jolloin lopputulos kuulostaa ohuelta. Kuitenkin samoin kuin Ozonessa, äänenvoimakkuustasot ovat kyllä kohdallaan.
Neljän palvelun kokeilun perusteella yksi masterointi kuulosti hyvin samanlaiselta kuin Ozone 8. Muissa oli selkeä ero toisiinsa nähden, vaikka sinne lähetettiin aina sama biisi.
Jos ei hirveästi välitä, tai vaihtoehtoisesti jos ei ihan tiedä mitä haluaa, mutta tarvitsee masteroinnin - sekä mahdollisimman halvalla - nämä sivustot tarjoavat siihen mahdollisuuden.
Mutta on ihan selvää, että kun asiansa osaava ihminen tekee hyvillä laitteilla ja kuuntelemalla sekä pitkällä kokemuksella masteroinnin, lopputulos on ihan erilainen. Lisäksi noista digitaalisista palveluita puuttuu kokonaan 3D vaikutelma, lämpö ja syvyys.
Takaisin KW-Masterointi blogi sivulle
- Tai hyppää alla olevista linkeistä suoraan haluamaasi artikkeliin
- - Digitaalisen äänen dynamiikka
- - Ihmisen kuulo ja samplerate
- - True Peak - mistä on kysymys?
- - Ditheroinnin ymmärtäminen
- - LUFS standardi ja Bob Katz K-systeemi
- - Miten radio prosessoi musiikkia
- - Studion kuuntelu ja monitorointi
- - Bittiresoluutio ja Ditherointi
- - LUFS, RMS – syvempi katsaus
- - Sidechain ja Linear Phase tekniikka
- - Dynaaminen alue ja sen manipulointi
- - Hyvän tonaalisen balanssin hakeminen
- - Referenssien käyttäminen masteroidessa
- - Miten miksata masterointia varten
- - Kotona masterointi vai masteroitistudion käyttäminen?
- - Lyhyt oppimäärä masteroinnin historiaa
- - Limitterin käyttö ja masterointiketju
- - Paljon hyvää plugareissakin
- - Loudness War
- - Asiaa kaapeleista
- - Hyvän masteointi ekvalisaattorin etsintä
- - Analogisen ja digitaalisen ero